Konstnären och poeten- Allan Sjöberg

Allan Sjöberg föddes 1927 i Edebäck. Han började i ung ålder i sin faders smedja men kom såsmåningom att både bära smidestraditionen med de sk. livsträden som fadern värnat om såväl som utvecklandet av nya designer inom konstsmidet.

Ett lysande exempel på detta är Ekshäradsstaken. Värmlands Folkblad skriver den 13 dec 1966 under rubriken "Julklappstips i Ekshärad".

-Jag har försökt skapa något som lätt skulle kunna kopplas samman med Ekshärad. Ett ting som blir så känt att man får människorna att automatiskt koppla samman tanken på Ekshärad när de ser staken. En souvenir alltså.

Man skulle väl kunna säga att han lyckades med den föresatsen med tanke på dess popularitet under åren. Så populär att ett flertal tillverkare plagierat dess design.

Allan var förutom en konstnär och smidesdesigner även en poet som skrivit verk som t e x. Vandring på Ekshärads kyrkogård

Allan har även blivit belönad med ett kulturstipendium för sina insatser.

Allan lämnade oss 2013.

 

 

 ----------------------------------------------

Värmlands Folkblad den 3 september 2013

 

TILL MINNE

ALLAN SJÖBERG

STJÄRNSFORS

En legendar har gått ur tiden. Den 11 februari innevarande år lämnade mästersmeden Allan Sjöberg, Stjärnsfors, det jordiska. Hans avsked i kretsen av de närmaste var tyst och omärkligt, något som stämde med hans försynta sätt att vara. Men desto viktigare känns det att få lyfta fram en kulturgärning, som inte minst berikat upplevelseturismen i Värmland. De flerarmade smideskorsen, med sina "spelande löv" på Ekshärads kyrkogård, utgör en konstradition som Allan Sjöberg fick föra vidare.

Smideskors finns på ett flertal kyrkogårdar i landet, men det är bara i Ekshärad som den hoppfulla livsträdssymboliken präglar gravprydnaderna. Över 500 livsträd spelar med sina löv, när vinden är stark. Merparten av dessa har tillverkats av Allan Sjöberg, hans far och deras förfäder. Smeder som troligen hade med sig mönstren till sitt smide från sin vallonska hembygd i Belgien. En turist som jag guidade på kyrkogården berättade att han sett flerarmade smideskors på en gravplats i Tyrolen.

De som fick förmånen att besöka Allan Sjöberg i hans smedja, vet att han var konstnär i hela sin framtoning. Han var en ordkonstnär som kunde levandegöra sin konstart och som även kunde smida verser. I dikten Vandring på en kyrkogård skriver han om sina förfäder:"Och smederna som smidde dessa vårdar-man talade om deras milda ögon och hår så svart som kolet och lynnet lika hett som smältan uti härden, och lika lätt man sade att de hade till glada varma skratt som bittra tårar". Ja vem vet, kanske det var det vallonska inslaget i bruksbygderna, som präglat det värmländska kynnet. Både Allan Sjöberg och hans far Axel fick uppleva att ryktet spred sig ända till kungahuset. Axel fick besök i smedjan av Prins Wilhelm och Allam av nuvarande Kungen och Drottning Silvia.

Att synliggöra Allan Sjöbergs person och gärning känns viktigt, men ännu viktigare är det att vallonsmidet som konstart får behålla sin plats i det värmländska kulturlandskapet. Upplärd av sin far, har nu sonen Peder övertagit släggskaftet. Han är värd allt stöd, så att de flerarmade "ekshäradskorsen", fortsätter att spridas även utanför landets gränser. De finns redan i ett stort antal länder. En ökande ström av besökare från när och fjärran söker sig till ett av landets mest unika turistmål. En kyrkogård som samtidigt är park och konstmuseum, och som talar mera om livet än om döden. Alla bör få uppleva det som Allan Sjöberg beskriver:"De stå med höstens vindar lekande i löven. Det susar, klingar och för den som lyssnar hörs ett spel, en ändlös melodi, en sång om släkters vandring, fäders själatåg".

GUNNAR LINDBERG

 

-----------------------------------------------------

 

 

Nedan följer några exempel på Allans smideskonst:

 

uddeholmshistoria.jpg

Smidestavla "Uddeholms historia" av Allan Sjöbergsmidestavla.jpg

Smidestavla "Vi smider vår jord" av Allan Sjöberggymnasten.jpg

Smidesskulptur "Gymnasten" av Allan Sjöberg

Tillbaka